Ponseti Clinic Mezinárodní kongres ve Vídni.
Ponseti Clinic květina Ponseti Clinic květina Ponseti Clinic květina

Jak a podle čeho správně vybrat školní aktovku?

27. srpna 2024

Výběr školní aktovky je jedním z důležitých kroků, který rodiče podnikají během příprav svého dítěte na školní docházku. Ať už doma máte prvňáčka a vybíráte tašku poprvé nebo máte školáka, který potřebuje aktovku obnovit, může dát výběr té správné školní tašky dát pořádně zabrat. Nejde totiž jen o to zvolit takovou, která bude disponovat tím nejlepším obrázkem, aby se vašemu dítěti líbila, zásadním parametrem při výběru je především zdraví a bezpečnost.

Ergonomie a zdraví dítěte

Ergonomie školní aktovky je klíčová pro správné držení těla a prevenci zdravotních problémů. U dětí školou povinných se však často setkáváme s vadným držením těla a bolestmi hybného systému, především zad, které jsou podmíněny řadou příčin. Patří sem především nedostatek pohybu (hypokinéza), nesprávné držení těla, nevhodné uspořádání školního nábytku, obezita apod. Jednou z příčin bolestí zad i onoho vadného držení těla může být ale i nevhodná školní aktovka, často také její zvýšená hmotnost. Už to je mnoho důvodů, proč se zabývat nejen správným výběrem tašky, ale zaměřit se také na uspořádání nebo celkovou váhu.

Podle odborníků by školní aktovka měla mít několik základních ergonomických prvků:

  • Polstrované a nastavitelné popruhy: Šířka popruhů by měla být minimálně 4–5 cm, aby se hmotnost rovnoměrně rozložila. Polstrování zajišťuje pohodlí a zabraňuje zařezávání popruhů do ramen. Některé značky, jako je Hama nebo Topgal, nabízejí popruhy, které jsou nejen polstrované, ale také prodyšné, což zvyšuje komfort při dlouhodobém nošení. U vnitřní strany popruhů je výhodná protiskluzová úprava. Popruhy by měly být nastavitelné s délkou alespoň 70 cm. Pozor na příliš dlouhé popruhy s odstávající aktovkou, které vedenou ke zvýšenému bedernímu prohnutí a předsunu hlavy.

  • Tvarovaná zádová část: Důležitý je anatomicky tvarovaný zadní panel, který podporuje přirozené zakřivení páteře. Zádová část by měla být také prodyšná, aby se zabránilo nadměrnému pocení. Např. modely od značky Ergobag často využívají speciálních pěnových materiálů, které zajišťují správnou ventilaci a pohodlí.

  • Hrudní a bederní pásy: Tyto pásy pomáhají stabilizovat aktovku a zajišťují, že váha je rovnoměrně rozložena na celé tělo. To je důležité zejména u těžšího obsahu, kdy by se bez těchto pásů veškerá váha soustředila na ramena. Hrudní pás slouží k zamezení sjíždění ramenních popruhů a lepšímu usazení na lopatkách. Naopak bederní pás snižuje zátěž především bederní páteře (přenesením hmotnosti na pánev). U modelů od značky Beckmann jsou hrudní pásy nastavitelná na různou výšku, což umožňuje přizpůsobení podle růstu dítěte.

Hmotnost aktovky

Dle ČSN 796506 by hmotnost prázdné aktovky pro školáka 1. stupně neměla přesáhnout 1,2 kg, u dětí 2. stupně pak 1,4 kg. Například modely od značky Scout často váží kolem 1 kg, a přitom nabízí pevnou konstrukci a dostatečnou kapacitu.

Hmotnost aktovky s učebními pomůckami není u nás určená žádnou normou, nicméně lze doporučit, aby maximální hmotnost aktovky nepřesahovala 10-15% váhy dítěte, což je v praxi velmi často překračováno. Rodiče by měli pravidelně kontrolovat obsah aktovek a vyloučit těžké a někdy i zbytečné předměty (např. větší láhve, těžké penály, učivo z minulého dne apod.). Avšak i školák by se měl naučit nosit do školy pouze ty věci, které ten den opravdu potřebuje.

Pokud dítě nosí těžší knihy, může být užitečné zvážit modely s kolečky, které umožňují aktovku táhnout místo nošení na zádech.

Bezpečnostní prvky

Bezpečnost na cestě do školy je zásadní, a proto by školní aktovka měla být vybavena dostatečným množstvím reflexních prvků (doporučení je až 10% povrchu aktovky). Ty by měly být umístěny na přední straně, bocích i na popruzích. Některé modely od značky Step by Step nabízejí integrované LED světelné prvky, které zvyšují viditelnost dítěte i za špatných světelných podmínek.

Velikost a organizace

Velikost aktovky by měla být přizpůsobena věku a výšce dítěte. Pro první stupeň základní školy jsou vhodné aktovky s objemem kolem 15–20 litrů. Aktovka by neměla být širší než jsou ramena dítěte, aby se zamezilo omezení v pohybu. Vrchol aktovky by zároveň neměl přesahovat linii ramen, aby nedošlo k omezení hybnosti krční páteře, a spodní část aktovky by správně měla končit na linii boků, ne níže. Dno školní aktovky by mělo disponovat pevným a vyztuženým tvarem a nožičkami umožňující stabilní stoj.

Příliš velká aktovka může být nepohodlná a špatně rozloží váhu, což může vést k nesprávnému držení těla. Např. značky jako Lässig nebo Herlitz nabízejí různé velikosti aktovek, které jsou přizpůsobeny pro různé věkové skupiny.

Vnitřní uspořádání je neméně důležité. Aktovka by měla mít dostatek přihrádek pro snadnou organizaci učebnic, sešitů, svačin a dalších školních potřeb. Praktické jsou například oddělené kapsy na láhev s pitím, svačinový box nebo na penál. Některé modely od značky Coocazoo mají dokonce speciální kapsu na notebook, což je vhodné pro starší žáky.

Odolnost a materiál

Materiál, ze kterého je aktovka vyrobena, by měl být lehký, ale zároveň odolný proti oděru a vlhkosti. Polyester a nylon jsou nejčastěji používané materiály, protože jsou nejen odolné, ale také snadno udržovatelné. Některé modely od značky Satch využívají recyklované materiály, což je skvělá volba pro rodiče, kteří chtějí podpořit ekologické produkty

Voděodolnost je další klíčovou vlastností – aktovka by měla být schopna ochránit obsah před deštěm nebo politím. Pro zvýšení odolnosti mohou být některé modely opatřeny impregnací nebo speciálním povlakem. Zipy a švy by měly být zesílené, aby vydržely každodenní námahu.

Estetika a styl

Děti často preferují aktovky s oblíbenými motivy a barvami. Značky jako LEGO nebo Disney nabízejí širokou škálu designů, které osloví děti různých věkových kategorií. Je však důležité najít rovnováhu mezi preferencemi dítěte a praktickými aspekty. Děti často vybírají na základě vzhledu, ale je důležité, aby aktovka splňovala všechny ergonomické a bezpečnostní požadavky.

Cena vs. hodnota

Cena školní aktovky může výrazně kolísat v závislosti na značce, materiálech a vybavení. Kvalitní aktovka, která splňuje všechny bezpečnostní a ergonomické standardy, může stát od 1500 Kč do 4000 Kč. Značky jako Samsonite nebo Beckmann patří mezi dražší, ale nabízejí vysokou kvalitu, trvanlivost a promyšlený design. Naopak cenově dostupnější aktovky od značek jako Herlitz nebo Ars Una mohou být vhodné pro rodiče s omezenějším rozpočtem, aniž by bylo nutné slevovat z důležitých parametrů.

Recenze a doporučení

Před nákupem je dobré si přečíst recenze od ostatních rodičů nebo odborníků. Značky jako Scout, Ergobag nebo Step by Step jsou často doporučovány pro jejich kvalitu a spolehlivost. Recenze na těchto výrobcích potvrzují, že investice do dražší aktovky se dlouhodobě vyplatí, protože nabízí lepší ergonomické vlastnosti, odolnost a bezpečnostní prvky

Výběr školní aktovky je důležitým krokem, který může ovlivnit nejen každodenní pohodlí vašeho dítěte, ale i jeho dlouhodobé zdraví. Investice do kvalitní aktovky s ergonomickými prvky, nízkou hmotností a dostatečnými bezpečnostními prvky se vyplatí. Při výběru nezapomeňte zohlednit individuální potřeby dítěte a pravidelně kontrolovat, zda aktovka stále vyhovuje jeho růstu a měnícím se potřebám.

Aktovku je vhodné měnit přibližně každé dva až tři roky, zejména pokud je opotřebovaná nebo pokud přestává vyhovovat velikostí a potřebami dítěte. Rostoucí dítě potřebuje aktovku, která mu stále dobře sedí a zajišťuje správné rozložení váhy.

Popruhy by měly být nastaveny tak, aby aktovka těsně přiléhala k zádům a její spodní část byla v úrovni beder. Popruhy by měly být rovnoměrně utažené, aby aktovka nesklouzávala na boky nebo příliš netáhla ramena dozadu. Zároveň by měly být dostatečně uvolněné, aby dítě mohlo volně pohybovat rukama. Hrudní a bederní pásy by měly být umístěny ve správné výšce a zajištěny, aby zajistily stabilitu a rozložení váhy na celé tělo.

Výběr mezi batohem a klasickou aktovkou závisí na věku a preferencích dítěte. Pro menší děti, které začínají školní docházku, je často lepší klasická aktovka. Tyto modely mají pevnou konstrukci, která pomáhá udržovat správné držení těla, a jsou navrženy s ohledem na ergonomii pro menší děti. Například aktovky značek Herlitz a Scout jsou speciálně navrženy pro děti prvního stupně základní školy, kde je důležitá pevnost a stabilita aktovky.

Starší děti, zejména na druhém stupni základní školy, často preferují batohy, které nabízejí větší flexibilitu, více úložného prostoru a modernější design. Batohy značek jako Coocazoo nebo Dakine jsou oblíbené pro jejich kapacitu a pohodlí, zejména pokud dítě potřebuje nosit více knih, notebook nebo sportovní vybavení.

Správná velikost aktovky je zásadní pro pohodlí a zdraví dítěte. Aktovka by neměla být širší než ramena dítěte a její spodní část by měla končit v úrovni beder, nikoliv níže. Je důležité, aby dítě aktovku vyzkoušelo přímo v obchodě, kde se ujistíte, že dobře sedí a odpovídá tělesné velikosti. Například aktovky značky Ergobag nabízejí různé velikosti a možnost nastavení podle výšky dítěte, což zajišťuje, že aktovka poroste spolu s dítětem.

Hmotnost aktovky má přímý vliv na zdraví dítěte, zejména na jeho páteř a držení těla. Příliš těžká aktovka může vést k bolestem zad, ramen a může dokonce způsobit trvalé deformace páteře. Důležité je, aby hmotnost naplněné aktovky nepřesahovala 10 % tělesné hmotnosti dítěte. Například, pokud dítě váží 30 kg, hmotnost naplněné aktovky by neměla překročit 3 kg. Proto je důležité zvolit aktovku s nízkou vlastní hmotností, jako jsou modely od značky Deuter, které jsou známé svou lehkostí a ergonomickým designem.

Trápí vaše děti bolesti zad? Naši odborníci jsou tady pro vás!
Zavolejte nám nebo se objednejte prostřednictvím naší virtuální čekárny.

Článek vznikl ve spolupráci s MUDr. Sylvou Gilbertovou, CSc., která je dlouholetou členkou České ergonimické společnosti.

Jsme Ponseti Clinic. Dáváme sílu se zvednout.

Kontakt


Dukelských hrdinů 17, Praha 7


info@ponseticlinic.cz


+420 607 001 007