Ponseti Clinic Mezinárodní kongres ve Vídni.
Ponseti Clinic květina Ponseti Clinic květina Ponseti Clinic květina

Zdravá záda pro školáky a studenty aneb správná ergonomie sezení

1. října 2024

Správné sezení je pro zdraví našich dětí klíčové. S příchodem školního věku se však prudce zvyšuje výskyt vadného držení těla dětské populace, které může mít značný dopad na zdraví páteře. Jednou z hlavních příčin je bezpochyby přechod k sedavému způsobu života, a to nejen z důvodu dlouhodobého sezení ve školních lavicích, ale i u počítače nebo televizních obrazovek. Jak ale zajistit, aby děti seděly ergonomicky správně? Na co bychom si měli dát pozor a jak vytvořit zdravé prostředí pro sezení vašich dětí?

Dopady špatného sezení na zdraví zad

Špatné sezení může vést k celé řadě zdravotních problémů, které se mohou projevovat již ve velmi útlém věku. Studie ukazují, že bolestmi zad trpí až 60% školáků, což je alarmující číslo, které jen zdůrazňuje potřebu správného ergonomického nastavení pracovního prostředí. Bolesti zad, krku a ramen patří mezi krátkodobé problémy, které však mohou negativně ovlivnit schopnost soustředění a výkon ve škole. Dlouhodobě může nesprávné sezení způsobit trvalé deformace páteře, jako je skolióza nebo kyfóza, které mohou vyžadovat lékařskou intervenci.

Nejčastěji je u dětí pozorován sed s kulatými zády. „Primárně obvykle zjišťujeme posturální změny v oblasti hrudní páteře, které jsou dále provázeny její sníženou pohyblivostí a posunutím těžiště těla směrem dopředu. Následují další změny v držení těla, konkrétně předsun a předklon hlavy, protrakce ramen, oploštění bederního prohnutí (lordózy) apod.,“ uvádí MUDr. Sylva Gilbertová, CSc. Všechny tyto změny jsou současně provázeny i rozvojem svalové nerovnováhy, která je doprovázena zkrácením či oslabením mnoha svalových skupin včetně hlubokých ohýbačů šíje či mezilopatkových a břišních svalů. „Dlouhodobá statická zátěž vsedě přispívá též k rozvoji tzv. Scheurmanovy nemoci a dlouhodobý kulatý sed vede dále i k nesprávnému stereotypu dýchání, nedostatečné ventilaci plic a tím i ke zvýšenému riziku onemocnění dýchacích cest,“ doplňuje MUDr. Gilbertová.

Příčinou vadného držení těla však mohou být i některá onemocnění a to např. nervová či metabolická, dále pak úrazy, chronická onemocnění dýchacích cest, zrakové, ale i vrozené vady. Z hlediska prevence vadného držení těla a bolestí zad je však nejdůležitější dodržování správného sezení a odstranění ergonomických nedostatků, zejména u školního nábytku.

Základy ergonomického sezení

Ergonomické sezení začíná správným držením těla. Při sezení by měly být nohy pevně položeny na zemi, kolena v pravém úhlu a stehna vodorovně s podlahou. Páteř by měla být rovná, s mírným přirozeným zakřivením v bederní oblasti. Ramena by měla být uvolněná a ruce by měly být položené na stole tak, aby lokty svíraly úhel 90–100 stupňů.

Nastavení výšky židle a stolu je klíčové. Stůl by měl být ve výšce, která umožňuje dítěti udržet zápěstí v přirozené poloze, bez nadměrného ohýbání. Židle by měla být nastavitelná tak, aby dítě mohlo pohodlně dosáhnout na zem celými chodidly. U některých ergonomických židlí je možné nastavit i sklon sedadla, což podporuje aktivní sezení a posilování zádových svalů.

Opěrky zad a nohou hrají důležitou roli v podpoře správného sezení. Opěrka zad by měla kopírovat přirozené zakřivení páteře a poskytovat dostatečnou podporu bederní oblasti. Pokud židle nemá vestavěnou bederní opěrku, lze použít ergonomický polštář. Pro menší děti, které nedosáhno unohama na zem, je ideální použít podložku pod nohy, která zajistí správný úhel kolen a zabrání sklouznutí z židle.

Ergonomické sezení doma vs. ve škole

Podmínky pro sezení doma a ve škole se často liší, což přináší určité výzvy. Ve škole bývají židle a stoly standardizované a ne vždy přizpůsobené výšce jednotlivých dětí. Hlavními ergonomickými nedostatky školního nábytku jsou:

  • nevhodné umístění zádové opěrky, která je často příliš vysoko, takže nedostatečně podpírá oblast bederní páteře
  • nevhodné tvarování zádové opěrky a její ostrá hrana
  • příliš hluboká sedací plocha a zároveň ostrá přední hrana sedací plochy
  • horizontálně řešená pracovní deska bez možnosti nastavení jejího sklonu
  • nevhodné uspořádání lavic (např. velikostně, či prostorově)

Pokud je to možné, měli by rodiče konzultovat s učiteli možnosti úpravy sezení ve škole, například přidáním polštáře nebo podložky pod nohy.

Doma mají rodiče větší možnost přizpůsobit pracovní prostředí potřebám dítěte. Doporučuje se investovat do kvalitního ergonomického nábytku, který lze nastavit podle výšky dítěte. Například výškově nastavitelné stoly, které umožňují přizpůsobit pracovní plochu rostoucím potřebám dítěte (tzv. dětský rostoucí nábytek).

Doporučení pro ergonomické pomůcky

Ergonomické pomůcky mohou výrazně zlepšit pohodlí a zdraví při sezení. Ergonomické židle by měly mít nastavitelné opěrky zad, výškově nastavitelný sedák a možnost změny úhlu sedu. Některé modely nabízejí i možnost dynamického sezení, které podporuje přirozený pohyb během dne.

Dalšími užitečnými pomůckami jsou polštáře na podporu bederní části zad a podložky pod nohy, které pomáhají udržovat správný úhel mezi stehny a břichem. Stojany na monitor nebo notebook jsou také nezbytné, pokud dítě pracuje na počítači, aby byla obrazovka ve výšce očí a zabránilo se přetěžování krční páteře.

Pro děti, které často používají notebook, doporučujeme investovat do externí klávesnice a myši, aby se minimalizovalo namáhání rukou a zápěstí. Při práci na tabletu je vhodné použít stojan, který zajistí, že obrazovka bude v úrovni očí.

Pro školní nábytek jsou základní ergonomické požadavky dány ČSN EN 1729 (Nábytek pro vzdělávací instituce) a jsou následující:

  • výška sedadla je rovná délce bérce a zvětšená o výšku nízkého podpatku (1-2cm); měří se od podkolenní rýhy k patě
  • hloubka sedadla by měla podepírat nejméně 2/3 délky stehna
  • přední plocha sedadla by měla být zaoblená
  • výška pracovní plochy stolu je řešena podle výšky lokte sedícího žáka
  • vhodný je snadno nastavitelný náklon desky stolu, pro psaní sklon 10-12°, pro čtení 30-35°

Cviky a přestávky pro zdravá záda

Dlouhé sezení může vést k únavě a napětí v zádech, proto je důležité zahrnout do denní rutiny pravidelné přestávky a jednoduché cviky. Každých 30–45 minut by si dítě mělo udělat krátkou přestávku, během které se postaví, protáhne se a provede několik základních cviků na uvolnění zad.

Jednoduché cviky zahrnují kroužení rameny, jemné protahování krční páteře, předklony a záklony v sedě, nebo cvik „kočka“ v kleku, který pomáhá uvolnit napětí v bederní části páteře. Tyto cviky lze snadno provádět doma i ve škole a pomáhají předcházet bolesti zad a svalové únavě.

Doporučení odborníků

Fyzioterapeuti a ortopedové se shodují na tom, že prevence je klíčem k udržení zdravých zad u dětí. Doporučují pravidelně sledovat, jak děti sedí, a včas zasáhnout, pokud si všimnete špatných návyků. Mnoho odborníků také doporučuje pravidelné prohlídky u fyzioterapeuta, zejména pokud dítě tráví hodně času sezením u počítače.

Specialisté rovněž doporučují kombinovat ergonomické sezení s dostatkem pohybu během dne. Aktivní životní styl, včetně pravidelného cvičení, pomáhá udržovat svaly kolem páteře silné a flexibilní, což je klíčové pro zdravé držení těla. Pro zlepšení držení těla lze doporučit i využití některých rehabilitačních a ergonomických pomůcek např. overball nebo stojánek na čtení. V domácím prostředí lze pak zajistit i možnost uplatnění alternativního sedu opět s pomocí balančního míče nebo klekačky.

Přestávky by měly být zařazeny každých 30–45 minut. Během přestávky by dítě mělo vstát, projít se a provést několik jednoduchých protahovacích cviků, aby uvolnilo napětí v zádech a zlepšilo krevní oběh.

Ideální výška stolu závisí na výšce dítěte. Stůl by měl být nastaven tak, aby dítě mohlo pohodlně položit ruce na pracovní plochu s lokty ohnutými do pravého úhlu a nohy byly pevně na zemi. Pro dítě výšky 120–140 cm je ideální výška stolu přibližně 52–60 cm.

Ergonomické židle nejsou absolutně nezbytné, ale mohou výrazně zlepšit pohodlí a podporu zad při dlouhodobém sezení. Pokud je to možné, doporučuje se investovat do židle, která nabízí nastavitelnost a správnou podporu bederní oblasti. Pro školy, kde standardizované židle neumožňují individuální nastavení, může pomoci alespoň dodání ergonomických pomůcek, jako jsou bederní polštáře nebo podložky pod nohy.

Závěr

Ergonomie sezení je zásadní pro zdraví zad školáků a studentů. Správné nastavení pracovního prostoru, pravidelné přestávky a cviky, stejně jako používání ergonomických pomůcek, mohou výrazně přispět ke zlepšení zdraví a pohodlí vašich dětí. Investice do zdravého pracovního prostředí je investicí do budoucnosti – nejen do akademického výkonu, ale i do celkového zdraví.




Chcete-li se poradit o správnosti držení těla vašich dětí?
Zavolejte nám nebo se objednejte prostřednictvím naší virtuální čekárny.



Jsme Ponseti Clinic.
Dáváme sílu se zvednout.

Kontakt


Dukelských hrdinů 17, Praha 7


info@ponseticlinic.cz


+420 607 001 007